Vabaduse plats 1, Tallinn

Koguduse lood

TALLINNA JAANI KOGUDUSE ÕUNAKOOGID

Suur-suur aitäh kõigile, kes kogudusele oma pere õunakoogi retsepti on jaganud! Head küpsetamist ja kõigi kookide järeleproovimist! Tallinna Jaani koguduse liikmete õunakookide retseptid on oodatud aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.. Vaja on märkida oma nimi, koostisainete nimekiri, valmistusõpetus ja väike lõik sellest, mis teeb just selle koogi eriti maitsvaks või kust see retsept on pärit.

Laila Kandi-Tammsalu

Õunakook kiire elutempoga inimesele

„Kevaditi olen seda teinud rabarberitega ja sügisepoole õuntega. „Maailma parimast koogist“ on asi ilmselt kaugel, kuid see-eest saab selle üsnagi maitsva koogiga pärast väsitavat tööpäeva abikaasat ja iseennast „premeerida“. Abikaasa igatahes kiidab. Olen seda koogisoovitust jaganud nii mõnegi tuttavaga ja tagasiside on üllatav – nad on jäänudki seda kooki valmistama nii oma perele kui ka külalistele.“

1 pk plaadikoogi pulbrit (400 g)

6–7 keskmise suurusega õuna

kookospiima

võid

fariinsuhkrut

kaneeli, vanillsuhkrut

1. Tainavalmistamise õpetus on pulbripakil kirjas. Pulbrile lisatava vee ja õli olen asendanud kookospiima ja sulavõiga.

2. Koogi küpsetan ahjuplaadil – saab kena õhukese põhjaga kook. Ahjuplaadile kallatud ja spaatliga ühtlaseks kihiks silutud tainale puistan tükeldatud õunad, fariinsuhkru, kaneeli ja veidi vanillsuhkrut. Võib ka suhkru panemata jätta ja serveerida kas vanillikastme või jäätisega.

*

Riina Hiob

Luksuslik õunakook

 

„Retsept pärineb ajakirja Pere ja Kodu 2003. aasta augustinumbri Pereköögist. Pere kasvas koos selle ajakirja retseptilisaga ja see õunakook on kõigil meil vaieldamatuks lemmikuks.“

PÕHI:

3 dl nisujahu

0,75 dl suhkrut

2 munakollast

100 g võid

1 sl piima

TÄIDIS:

4 õuna

1dl suhkrut

0,5 dl vett

2 tl vanillsuhkrut

50 g võid

KATE:

4 õuna

2 sl sulatatud võid

3 sl suhkrut

2 tl kaneeli

1. Sega põhjaained ühtlaseks tainaks ja vajuta koogivormi põhja. Pane 20 minutiks külma.

2. Täidiseks koori õunad ja lõika kuubikuteks. Pane koos suhkru ja veega potti ning keeda tasasel tulel 5 minutit. Lisa vanillsuhkur ning või.

3. Küpseta koogipõhja 200-kraadises ahjus 12 minutit.

4. Vala koogile peale keedetud täidis.

5. Katte jaoks koori õunad ja viiluta. Laota koogile, nirista peale sulavõi ja raputa üle suhkru ja kaneeliga.

6. Küpseta veel, kuni kook saab kauni värvi ja kõige peal olevad õunaviilud ei ole enam kõvad.

*

Õp Annely Neame

Meie pere õunastruudel

„Struudlit sobib süüa jäätisega, vanillikastmega, õuntest ülejäänud õunasiirupiga, kohviga, piparmünditeega ... Hommikusöögiks ja magustoiduks.“

TAINAS:

200 g võid

4 dl jahu

2 dl hapukoort

tiba soola (1 tl)

ÕUNASEGU:

1 kg häid hapukaid Eesti õunu (välismaa kraamiga on struudlil täiesti teine maitse!)

2 dl suhkrut

4 tl kaneeli

1. Sega sool jahuga, haki kõik taina koostisosad omavahel läbi, sõtku ettevaatlikult kokku, moodusta tainapall ja hoia külmas, kuni õunu ette valmistad.

2. Puhasta ja lõika õunad üsna väikesteks tükkideks. Sega suhkru ja kaneeliga ning kuumuta segades paksupõhjalises kastrulis korraks läbi. Kui õuntest eraldub palju siirupit, siis ära kõike seda struudli sisse pane, vaid osa vedelikku võid kasutada kastmeks. Jahuta õunasegu kiiresti.

3. Rulli tainas 3 mm paksuseks nelinurgaks – kuna see on nn kiirlehttainas, siis ei pea sellega sadat imet tegema, nagu tavaliselt struudliga kaasneb. Laota õunasegu tainale, nii et otstele jääb pisut vaba pinda, ja voldi pikkupidi kokku. Vajuta otsad kinni nii, et õunasegu liialt välja ei immitseks.

4. Küpseta 175-kraadises ahjus 25 minutit. Naudi!

*

Vaike Särak

Ada Soosaare õunakook

„Selle retsepti sain ma ligi pool sajandit tagasi Jaani koguduse õpetaja Albert Soosaare abikaasa Ada Soosaare käest ja see on meie pere lemmikõunakook.“

3 muna

200 g suhkrut

150 g võid

100 g jahu

1 tl küpsetuspulbrit

6 keskmist antoonovkat

1. Sega 100 g suhkrut, 100 g võid, 2 muna, 100 g jahu ja 1 tl küpsetuspulbrit tainaks ja kata sellega võiga määritud koogivorm (Ø 24 cm).

2. Viiluta õunad ja vajuta kergelt tainasse. Küpseta 200-kraadises ahjus 40 minutit.

3. Katteks sega hoolikalt ja hoogsalt 100 g suhkrut, 50 g võid ja 1 muna. Vala ühtlase kihina koogile ja küpseta 200-kraadises ahjus veel 15 minutit.

*

Aivi Otsnik

Naiskoori lemmikkook õunaajal

 

„See retsept on minul aastakümneid kasutusel olnud – ei mäletagi, kust sain. Hea on, et seda kooki on võimalik kiiresti valmistada. Olen retsepti jaganud juba paljudele naiskoori lauljatele, kuna see on neile meie koosviibimistel alati meeldinud.“

200 g võid

4–5 keskmist õuna – väikeste tükkidena

2 muna

200 g ehk 1 klaas suhkrut

300 g ehk 1,5 klaasi jahu

kergitamiseks pisut tordipulbrit

pisut tuhksuhkrut

1. Sulata või, tükelda õunad. Klopi munad poole suhkruga, lisa sulatatud või ja jahu. Sega korralikult läbi. Lisa õunatükid, mis on eelnevalt ülejäänud suhkruga hästi läbi segatud.

2. Vala poolvedel tainas koogivormi (kasutan lahtikäivat koogivormi, kus põhi on mummuline) ja küpseta 200-kraadises ahjus 40 minutit. Võta kook kohe vormist ja aseta taldrikule. Peale puistata tuhksuhkrut.

SOOVITUS

„Tihti teen seda gluteenivabast jahust (nt riisi- või tatrajahust) ja siis lisan veidi küpsetuspulbrit, et kerkiks. Mul üks lastelastest saab ainult sellist kooki süüa.“

*

Maris Oidekivi

Orelisõprade õunakook

„Lisaks sellele, et see kook saab alati mu külaliste imetluse ja heakskiidu, oli see aastaid orelifestivali afterparty esinduskook, ilma milleta pidu ei saanud toimuda!“

PÕHI:

200 g võid

1 pakk Juubeli tordipulbrit (450 g)

5 õuna

soovi korral 1 tl kaneeli

KATE:

5 muna

2 sl nisujahu

1 dl suhkrut

näpuotsatäis soola

1. Kuumuta ahi 180 kraadini. Sulata või ja sega tordipulbriga. Kata 26 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja seejärel tainaga. Koori õunad ja tükelda. Jaota ühtlaselt tainale. Küpseta ahjus 10 minutit.

2. Vahusta munavalged soola ja suhkruga, lisa ükshaaval munakollased ja nisujahu. Vala segu ahjust tulnud põhjale ja küpseta kooki ahjus veel 30–40 minutit.

NB Kui kook pealt liialt pruunistub, kata fooliumiga!

*

Anne-Ly Allos

Kohupiima-õunakook

„Sain selle imemaitsva koogi retsepti oma grupiõelt V. Klementi nim 32. Kkk päevilt, kus rätsepateks õppisime ja olime selle kooli viimane kursus.“

4 muna

200 g (1 klaas) suhkrut

200 g jahu

1 tl soodat, veidi soola

200 g teralist kohupiima

200 g hapukoort

nii palju õunu, et kook saaks õunatükkidega kaetud

1. Vahusta munad suhkruga, lisa jahu-sooda-soolasegu ja kohupiim. Sega õhuliseks massiks ning vala tainas väiksemasse võiga määritud vormi.

2. Koori õunad ja eemalda südamikud. Pane suurem kogus puhastatud õunatükke ja hapukoor tainapõhjale. Küpseta 180-kraadises ahjus 45 minutit.

SOOVITUSED

* „Õunad võib kevadel asendada rabarberiga.“

* „Minu perele meeldib, kui õuntele on kaneeli lisatud.“

*

Evelin Müüripeal

Rammus, aga suussulav Soome šokolaadi-õunakook

 

„See on mu soome sõbranna retsept, aga ma ei ole seda kooki väga kaua teinud, sest kodus on siin nii fitnessinoored, et suhkur, mesi ja šokolaad koos on välistatud.“

3 muna

1,5 dl suhkrut

2,5 dl nisujahu

2 tl söögisoodat

soovi korral 0,5 tl soola

100 g tumedat šokolaadi (70% kakaosisaldusega või Fazeri tume)

125 g võid

2–3 õuna

0,5 dl roosuhkrut või tavalist suhkrut

1 sl kaneeli

30 g vedelat mett

serveerimiseks vahukoort, vanillijäätist või -kastet

1. Vahusta munad ja suhkur. Sega omavahel kuivained. Sulata või ja šokolaad kuumas vees ja sega kuivainetega. Ühenda ettevaatlikult segades vahustatud munadega.

2. Vala segu võiga määritud lahtikäivasse koogivormi – aga võib olla ka tavaline koogivorm. Koori ja puhasta õunad seemnetest ning viiluta seibideks. Lao õunaseibid koogi peale.

3. Puista peale kaneeli ja roosuhkrut ning piserda sinna pisut mett.

4. Küpseta 175-kraadises ahjus 35–40 minutit. Kaunista kook sulatatud šokolaadi triipude või muu mustriga ja serveeri soovi korral vahukoore, vanillijäätise või -kastmega.

*

Airi Mikli

Lihtne tagurpidi õunakook

„Lihtne kook, millega ka keskmine koolilaps hakkama saab. Sellist kooki olen teinud aastakümneid, lapsest saati.“

1 pk Juubeli tordipulbrit (450 g)

150 g võid

hapusid õunu

kaunistuseks tuhksuhkrut

serveerimiseks jäätist

1. Näpi või koogipulbri sisse. Vooderda koogivorm küpsetuspaberiga. Kata vormi põhi vähese koguse koogipulbri-võipuruga. Lao peale õunaviilud. Õunte kogus sõltub sööjast – kes soovib õunasemat kooki, võib laduda mitu kihti õunaviile. Koogipulber on magus, mistõttu lisasuhkrut pole vaja õuntele raputada. Soovi korral võib peale raputada kaneeli.

2. Vala kogu koogipulbri-võipuru koogivormi õunte peale. Koputa vormi natuke vastu lauda, et puru vajuks õunte vahele. Küpseta 180-kraadises ahjus 40 minutit. Enne vormist väljakallutamist lase koogil jahtuda. Seejärel aseta taldrik vormile ja kummuta kook taldrikule. Jahtunud koogile raputa tuhksuhkrut. Maiusta koos jäätisega.

*

Dolores Hoffmann (nn külalisena – kui Jaani kiriku uute vitraažide looja)

Õuna-lehttainapirukas

„Minu pirukas on liigagi lihtne!“

1 rull valmis lehttainast või pärmilehttainast (600 g)

ahjuplaadi määrimiseks võid

700 g õunasektoreid

suhkrut, kaneeli

1. Jaga tainas kahte ossa: pool läheb piruka alla ja pool peale. Ma ei kasuta küpsetuspaberit, vaid määrin plaadi rasvainega ja asetan ühe tainaplaadi sinna.

2. Järgmiseks tulevad tihedalt õunatükid (mitte väga väikesed), millele riputan peale suhkrut ja kaneeli. Siis tuleb teine tainaplaat peale. Kahe taina ääred pigistan tihedalt kokku, et mahl välja ei valguks. Küpsetan silma järgi, kuni tainas on helepruun. Lõigata saab pirukat ainult jahtunult, siis ei voola sisu välja.

*

Liis Avarmaa

Riivleivakook kohupiima ja õuntega

„Ise ma seda retsepti välja mõelnud pole, internetist leidsin (päritolu: Toidutare, Mari-Liis Ilover – toim). Teen seda kooki erilistel puhkudel, näiteks iseseisvuspäevaks. Kook meeldib nii meie perele kui ka külalistele. On selline kerge, värske ja mahlane.“

RÖSTLEIB:

300 g riivleiba

3 sl võid

6 sl suhkrut

KOHUPIIMATÄIDIS:

250 g kohupiima

200 g hapukoort

2 muna

150 g suhkrut

LISAKS:

800 g õunu

1 dl Põltsamaa Kuldset

serveerimiseks jäätist või vahukoort, mustikaid või pohlamoosi

1. Kõigepealt tuleb röstida riivleib kolmes osas, 100 grammi kaupa. Selleks võta iga kord umbes 1 sl võid ja sulata see pannil. Lisa võile 2 sl suhkrut ja jälgi, et see hakkaks sulama. Seejärel pane juurde ka 100 g riivleiba ja kuumuta segades, kuni riivleib on krõbe. Tõsta röstitud leib ootele.

2. Kohupiim, hapukoor, muna ja suhkur tuleb omavahel kokku segada, kuid õunad selle segu sisse ei lähe. Puhasta õunad, riivi ja pane kõrvale.

3. Kata 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri servad võiga. Nüüd hakka vormi täitma kihtide kaupa (altpoolt alates): riivleib, kohupiimasegu, õunad, riivleib, kohupiimasegu, õunad, riivleib. Kui õunad on väga hapud, puista õunakihtidele suhkrut. Kõige pealmine riivleivakiht võiks olla veidi õhem kui teised kihid. Nirista koogile ühtlaselt Põltsamaa Kuldset.

4. Küpseta 180-kraadises ahjus 40 minutit. Lase vormis 15 minutit taheneda. Eemalda kook vormist ja jahuta. Soovi korral raputa üle tuhksuhkruga. Serveerides võid koogilõigule ka midagi juurde panna. Näiteks jäätist või vahukoort, mustikaid või pohlamoosi.

*

Sirli Karro

Suure pere õunakook

„Mina olen pakkunud seda kooki oma perele ja kõigile on hästi maitsenud. Jagan kodust õunakoogiretsepti rõõmuga ka teistele. Kuna pere on suur ja enamasti tahetakse lisatükke ka hiljem, siis olen koguseid kaks korda suurendanud ehk teinud 8 muna, 8 supilusikatäie suhkru ja 8 supilusikatäie jahuga.“

4 muna

4 sl suhkrut

4 sl nisujahu (või 2 sl nisujahu ja 2 sl kaerajahu)

200–300 g õunaviile

määrimiseks toiduõli või võid

1. Vahusta munavalged, lisa suhkur ja klopi veidi, kuni suhkur on lahustunud.

2. Sega juurde lahtiklopitud munakollased ja sõelutud jahu.

3. Vala tainas kas toiduõli või võiga määritud ahjuvormi ning pane peale väiksed õunaviilud.

4. Küpseta 180-kraadises ahjus kuldpruuniks. Hea nii soojalt kui jahtunult. Kes soovib, võib peale puistata veidi tuhksuhkrut. Head maiustamist nii pidu- kui ka argipäeval!

*************

Algimpulss Jaani koguduse õunakookide retseptide kogumiseks

2021. aasta 6. septembril on Tallinna Jaani koguduse legendaarse õpetaja ALBERT SOOSAARE 115. sünniaastapäev. Mõni aeg tagasi andis tema tütretütar TIINA-PIRET PEEGEL koguduse käsutusse lahkelt oma vanaema ADA SOOSAARE õunakoogi retsepti – just see kook oli igal sügisel õunaajal perekond Soosaarte juures alati laual ning seda sõid nii õpetaja Soosaar kui ka kõik nende kodu külalised. Tähistagem siis meiegi sellega õp Soosaare sünniaastapäeva!

Proua Ada Soosaare õunakook

1–1,2 kg hapukamaid õunu

200 g võid

100 g suhkrut (sõltub, kui magusad on õunad)

4 muna

2,5 dl jahu

1,5–2 tl küpsetuspulbrit

kaneeli, mandleid, pähkleid, rosinaid vastavalt maitse-eelistustele

soovi korral 0,5 sidruni mahl

vanillsuhkrut või riivitud apelsinikoort

vormi määrimiseks võid vm rasvainet

1. Koori õunad, puhasta südamikest ja tükelda neljaks või veel väiksemaks – sõltub, kui suured õunad on.

2. Võta kaks kaussi ning pane mõlemasse 100 grammi sulatatud võid – keema ei tohiks võid lasta. Lisa kummassegi kaussi kõigepealt pool suhkrust ning seejärel kaks muna. Munade lisamisel jälgi, et või oleks piisavalt jahtunud, et munad kuumaga ei hüübiks. Sega hästi läbi (vahustada pole vaja). Siis lisa ühte kaussi küpsetuspulbriga segatud jahu ja sega uuesti korralikult läbi.

3. Määri koogivorm – kui on, siis nõukogudeaegne Džudo pott – rasvainega või kasuta küpsetuspaberit. Vala jahuga tehtud tainas vormi ja aja ühtlaselt laiali. Tainapõhjale raputa kaneeli, lisa soovi korral pähkleid või mandleid või rosinaid ning kata ohtralt õuntega. Õuntele võib pigistada ka poole sidruni mahla, et saaks mahlasem ja maitse pisut pikantsem. Peale raputa vanillsuhkrut või riivitud apelsinikoort ning kõige peale puista õige kergelt kaneeli.

4. Küpseta 40 minutit 180-kraadises ahjus või Džudo potis. Siis vala ühtlaselt peale teise kausi sisu ning küpseta veel vähemalt 20–25 minutit. Džudo poti puhul peaks jälgima, et kook pealt kõrbema ei hakkaks, ahjus küpsetades tuleks temperatuur keerata 160 kraadi peale.

*********

Foto on tehtud 5. septembril 2021. aastal Tallinna Jaani kiriku käärkambris. Õpetajad Jaan Tammsalu, Arne Hiob, Eve Kruus ja Tõnis Nõmmik ning praktikant Heiki Lepist.

 

Kalender

E T K N R L P
3
4
7
14
20
21
27