Nädala mõte

NÄDALA MÕTE. 17.07.2023

„Tema on andnud sulle teada, inimene, mis on hea. Ja mida nõuab Issand sinult muud, kui et sa teeksid, mis on õige, armastaksid headust ja käiksid alandlikult koos oma Jumalaga?“ (Miika 6:8).

Kõik teavad, et meil tuleb teha õigust ja püüda teha head. Kes aga suudaks alati tabada õiget? Elus teeme möödalaskmisi, mis johtuvad meie teadmatusest ja suutmatusest. Jumala ees, kes näeb meie südamesse, ei saagi keegi olla täiesti õige. Kes meist suudaks olla läbinisti hea? Kõigis meis on piiratust ja isekust.

Siiski ei oota Jumal meilt võimatut. Ta ei ütle, et me saaksime olla täiesti õiged ja head, vaid nõuab, et me armastaksime headust – armastaksime seda ka siis, kui ei suuda olla õiged ning näeme oma vigu. Sest on võimalik armastada ka halba, valet, elu rikkuvat, nimetada oma kirgi ja tundeid vääralt armastuseks jne. Tõelise armastuse oluliseks elemendiks on taotleda tõtt ja püüda kogu südamest teha head. Seda taotledes kogeme kindlasti ka oma suutmatust. Ent kui headuse armastus on meie südames, siis oleme end tunnistanud Jumala poole. Kes armastab headust, saab tunda Jumala armastust. Headuse armastus paneb paika meie elu suunitluse – ja just seda vajab Jumal, et avada meile taevariigi uks.

Kuidas aga hoida headuse armastust elavana oma südames? Seeläbi, et käime alandlikult koos oma Jumalaga. Inimene võib kogu eluaeg käia koos Jumalaga, kuid teha seda isepäiselt, mitte alandlikult. Meil on kalduvus Jumalast targem olla, Jumala Sõna ümber tõlgendada. Kas me usume, et Jeesus on Jumala Poeg, kui me Tema õpetusi ainult valikuliselt aktsepteerime? Kui me usume, et Ta on Jumala ilmutus mitte ainult meie kontseptsioonis, vaid päriselt, siis me ju võtame alandlikult omaks, mida Ta ütleb.

Aga kuidas me saame „käia“ koos Jumalaga? Kuidas on võimalik elada nii, et Ta on kogu aeg kaasas? Jumalale mõtlemise läbi – lakkamatu palve läbi. „Palve ja Jumala meelespidamine on võrdväärsed: võib ringi käia või midagi teha ja mõelda Jumalast – see on samuti palve”, ütleb Valamo kloostri munk Joann. * Teisalt on toonitatud, et ükski palve ei jää lõpuks vastuseta. Seepärast ka Jumalale mõtlemine, Temaga tõsiselt arvestamine ei jää iial ilma viljadeta.

Tehkem siis uuel nädalal seda, mis on õige! Õige on see, et me armastame headust ja käime alandlikult koos Jumalaga, kes meile kõigeks õigeks jõudu annab.

* Valamo kloostri skeemaiguumen Joann „Vaata oma südamesse. Vaimulikud kirjad“. 2015: lk 112.

Kalender

E T K N R L P
2
5
8
9
12
13
15
16
19
20
22
23
26
29
30

EELK Tallinna Jaani kogudus

Vabaduse väljak 1, 10146 Tallinn
+372 644 6206
+372 5663 4624
tallinna.jaani@eelk.ee

Kantselei avatud:
T, N, R 10.00-16.00, K 10.00-18.00
Kinni riiklikel ja kiriklikel pühadel.

Välisviited

EELK

piibel net