Nädala mõte

NÄDALA MÕTE. 26.08.2024

„Ja istudes aardekirstu vastas, vaatas Jeesus, kuidas rahvahulk paneb raha aardekirstu. Ja paljud rikkad panid palju. Ja üks vaene lesknaine tuli ja pani kaks leptonit, see on ühe veeringu. Ja kutsudes oma jüngrid enese juurde, ütles Jeesus neile: „Tõesti, ma ütlen teile, see vaene lesknaine pani rohkem kui kõik, kes panevad aardekirstu, sest nemad panid oma küllusest, tema pani aga kehvusest kõik, mis tal oli, kogu oma elatise“ (Mk 12:41–44).

On üks lugu. Kaupmees kohtas karavaniteel erakust pühameest ja hakkas kiitlema, et tänu oma rikkusele ei pea ta arvestama mitte kellegi soove ega maitset ja on vaba tegema, mida tahab. „Või nii?“ imestas erak. „Kui sa täna oma karavanile peatuskohta otsisid, kas sa valisisid seda looduse ilu põhjal või vaatasid, et seal oleks loomadel midagi süüa?“ „Muidugi vaatasin selle järgi, et leiduks loomadele süüa.“ „Tuleb välja, et kuigi oled rikas, elad sa oma loomade maitse ja soovide järgi,“ puhkes erak naerma.

Kõik on kõigega seotud. Vaese lesknaise lepton pole mitte üksnes pisuke and templile, vaid naise kohalolek selleks, et tänada ja ülistada Jumalat – see teeb ka väikese anni suureks. Vahel on vist tähtsam sellest, mida me teeme, see, kuidas teeme. Ja alati on tähtis, millise vaimuga me teeme. Mida taotleme? Kus on meie süda? Jumala ees maksab hea tahe rohkem kui konkreetne tulemus. Meie südamest tulevad head teod on Jumala silmis ilusad ja õnnistatud. Isegi kui need on tehtud mõnikord veidi arglikult või kitsikuses olles. See on ka põhjus, miks Jeesus kiidab vaese lesknaise ohvrimeelsust. Just nimelt ohvrimeelsust, mitte ohvriks olemise „indu“, mida samuti võib elus märgata. See „mina tegin, mina suutsin!“ ja muidugi „mina tegin rohkem kui tema“ ... Meil on sageli tungiv vajadus silma paista, kaasinimestes imetlust äratada. Meil võib olla nii vara kui ka tarkust, kui aga au ja tähelepanu tagaajamine saab meile lõksuks, siis kuivab ka jumalik inspiratsioon ja suutlikkus mõista oma seotust Jumala ja kaasinimestega.

PALVE: Issand, kingi meile lahke meel ja avatud süda, et me paneksime tähele abivajajaid ja oleksime heal meelel valmis neid toetama. Olgu meil meeles ka meie kodukirik ja selle vajadused, et Jumala Sõna ja pühad sakramendid saaksid toetada inimesi nende teekonnal Sinu riiki. Seda palume Jeesuse Kristuse, meie Issanda läbi.

EELK Tallinna Jaani kogudus

Vabaduse väljak 1, 10146 Tallinn
+372 644 6206
+372 5663 4624
tallinna.jaani@eelk.ee

Kantselei avatud:
T, N, R 10.00-16.00, K 10.00-18.00
Kinni riiklikel ja kiriklikel pühadel.

Välisviited

EELK

piibel net