Nädala mõte

NÄDALA MÕTE. 20.03.2023

Jeesus ütleb: „Mina olen eluleib, võta ja söö“ (Mt 26:26, Jh 6:35jj).

„Sa oled see, mida sa sööd,“ on paljudele fitnessihuvilistele südamelähedane ütlus ja enamik inimesi teavad, et tervislik ja tasakaalustatud toit on üks tervise alustalasid. Sõna „dieet“ tähendust kiputakse samas vähendama millestki loobumisele, kuigi selle tähendusväli on palju avaram – kattes toiduvalikut, mida inimene eelistab tarbida. Näiteks Vahemere dieet ei tähenda, et inimene ei tohi süüa mujalt pärit toitu, vaid tema menüüs on Vahemere aladelt pärit toiduained.

Milline on Sinu vaimulik dieet? Mida Sa endale ette tõstad hommikupalveks, lõunameditatsiooniks, õhtumõtiskluseks? Mille kallal Sa vaikusehtkel maiustad, kui vajad taastumiseks turgutust?

Elame ajal, mil kristluse dieet ei ole enam enesestmõistetav, pigem on levinud uue vaimsuse kiirmenüüd või lausa vaimulik näljutamine.

Kuidas üldse tulla selle peale, et vaimulikuks toiduks valida Jeesuse pakutav eluleib ja joogiks elav vesi? Mis need on ja kust neid saab? Jeesus ütleb: minu käest – mina olengi See. Ta läheb tegelikult veel palju kaugemale ja ütleb, et sööma peab lausa Tema ihu ja jooma Tema verd. Kui neid sõnu armulaua pühitsemisel ja jagamisel öeldakse, ei pruugi need me neid isegi tähele panna ja oma igapäevast toidulauda tutvustades me ka ei räägi kellegi söömisest. Jeesus aga šokeerib meid, väites, et ainult Tema ihu ja vere söömine ja joomine on tõeliselt tervislik vaimulik toit ellujäämiseks ja veelgi enam – igavikuks (Jh 6:53).

Igal juhul – sa oled see, mida sööd. Vaimulik söök ei ole ainult armulaualeib, vaid iga sõna, iga mõte, iga tõekspidamine, mille järgi me usume ja otsustame, mis on tõde. Seda valikut me teeme kõik igal juhul ja pidevalt. Iga päev valime, mida suhu pistame ja millest jõudu saame. Küsimus on – kas see toit annab meile päriselt ka seda energiat, mis viib igavesse ellu, või on see hoopis geneetiliselt töödeldud, hormoonide ja antibiootikumidega nuditud kiirtoit – pealtnäha apetiitne, kuid lähemal vaatlusel siiski heal juhul ainult toidulaadne toode.

Ja veel. Isegi kui keegi ennast lollitades arvab, et piisab kord nädalas hea kraami vaatlemisest kirikus ning et muul ajal võib vabalt tarbida kõike, mis ette juhtub või maitsev tundub, siis arvestama peab ikkagi sellega, et meie seedeorganites seguneb kõik, mida sööme, ja sellest sõltub organismi tugevus ja vastupanuvõime elutormides.

PALVE: Jeesus, Sina oled eluleib ja elav vesi. Rahulda meie nälg ja janu, sest Sa oled seda lubanud teha. Me usume, et Sa seda teed, ja võtame Sind usus vastu. Aamen.

Kalender

E T K N R L P
1
4
7
8
14
15
18
21
22
25
28
29

EELK Tallinna Jaani kogudus

Vabaduse väljak 1, 10146 Tallinn
+372 644 6206
+372 5663 4624
tallinna.jaani@eelk.ee

Kantselei avatud:
T, N, R 10.00-16.00, K 10.00-18.00
Kinni riiklikel ja kiriklikel pühadel.

Välisviited

EELK

piibel net