Nädala mõte

NÄDALA MÕTE. 15.08.2022

Jeesus: „Igaühelt, kellele on antud palju, nõutakse palju, ja kelle hoolde on jäetud palju, sellelt küsitakse veel rohkem“ (Lk 12:48).

Kellest Jeesus kõneleb? Kelle kohta võib tänapäeval öelda, et temal on palju? Kelle hoolde on usaldatud palju? Küllap Ta räägib nendest, kellel on miljoneid pangas ja näiteks suurte riikide juhtidest, kelle hoolde on antud miljonid riigi elanikud.

Mida on meil palju? Ehk vaid muret, haigust, tegemata töid, käimata käike, ütlemata jäänud häid sõnu.

Kas see on tõsi? Äkki kõneleb Ta siiski ka minust? Äkki on mullegi ja minugi hoolde antud palju?

Vaatan ränkraskete haiguste käes vaevlevaid, lohutan leinajaid. Kuulen sõnumeid Ukrainast. Mõtlen paljude kaasmaalaste saatusele: küüditamistele, piinamistele, lähedaste kaotusele, koduigatsusele. Mõtlen sellest, kuidas miljonitel ka täna puudub sellessamas maailmas, kus minagi elan, igapäevane leib. Kui paljud rändavad kodututena. Mida enam ma nii mõtlen, seda enam taipan, kui rikas olen mina – kui palju on mulle antud. Ja süda täitub tänulikkusega. Kui ma vahel kipun mõtlema, et olen midagi omaenese kätega teinud, omaenese mõttega liikuma pannud, tuleb kohe ka teine küsimus: kas tegin ka ise enese käed ja pea?

Jah, igale meist on palju antud.

Mida me oleme sellega teinud? Kuidas andjat tänanud ja teeninud? Meile on palju antud – meie hoolde on palju jäetud ja andja ootab meilt palju. Ootab, et hooliksime ja armastaksime, palvetaksime paljude eest – ka nende eest, kes ise seda ei mõista.

Olen näinud Jaani kirikus nii mõnegi maailma tipporganisti kontserdiks valmistumisi. Inimesed, kes on võitnud rahvusvahelistel festivalidel esikohti, õpetanud aastakümneid teisi, mänginud maailmakuulsate orkestrite ja solistidega, on kasutanud iga võimalikku hetke, et siin kirikus enne oma kontserti harjutada – õppida tundma meie orelite nüansse. Neile on palju antud, aga nad teevad kõik, et anda endale antust teistele maksimum. Kuidas on lood meiega?

Peaks vist palvetama. Paluma andestust Temalt, kes on meile andnud ja meie hoolde usaldanud lõpmata palju, ja tänama Teda Tema lõputu armu ja helduse eest.

PALVE: Kõigeväeline Jumal, kes Sa oled meile kinkinud elu ja palju ilusaid ande. Sina oled meid muutnud rikkaks, et jagaksime Sinu rikkusest neile, keda Sina saadad meie teele. Andesta meile meie vähene tänu ja rikkalik nurisemine! Kingi meile oma Vaimu läbi tarkust, et me saaksime nendeks, kellest Sinul on hea meel. Seda palume Tema nimel, kes andis kõik, et meil oleks küllalt elu – Jeesuse Kristuse, meie Issanda läbi. Aamen.

Kalender

E T K N R L P
3
10
13
16
17
23
24
27

EELK Tallinna Jaani kogudus

Vabaduse väljak 1, 10146 Tallinn
+372 644 6206
+372 5663 4624
tallinna.jaani@eelk.ee

Kantselei avatud:
T, N, R 10.00-16.00, K 10.00-18.00
Kinni riiklikel ja kiriklikel pühadel.

Välisviited

EELK

piibel net