Koguduse lood

Kogudus soovib: „Palju õnne ja õnnistust, õpetaja Eve Kruus!”

Foto: Nadine Wuchenauer

Täna on ümmargune sünnipäev Tallinna Jaani koguduse peaõpetajal Eve Kruusil. Koguduse nimel ja iseenda poolt soovivad õnne õpetaja Urmas Nagel, juhatuse esimees Raul Bachmann ja juhatuse liige Aire Vahesaar.

Koguduse juhatuse esimees Raul Bachmann:

„Eve puhul meeldib mulle, et ta on alati aus ja ehe. Ta räägib konkreetselt nii heast kui ka halvast. Temaga on hea koos töötada.
Mul on tunne, et see, milles ta mind vajab, on kiriku majanduslik pool, tema osa on puhtalt vaimulik. Viimase aasta jooksul me oleme temaga kirikus päris tubli puuda soola koos ära söönud.

Paljud räägivad, et on vaja aega võtta perele, aga Eve päriselt toetab seda. Alati saadab ta mind puhkusele soovitusega, et pean elu nautima ja rõõmu tundma, mitte ei vihja sellele. et tema peab maha jääma tööd tegema.

Kuigi kirikuõpetaja töö eeldab teatud edevust, sest muidu ei jaksaks kogu aeg inimeste ees rääkida, siis ei ole ma Eve puhul edevust näinud, ta on lihtne ja turvaline. Tema jutlustes puudub paatos, tänu sellele on lihtsam kuulata nende täpset ja sügavat sisu.

Kuulen ja näen, et kogudus rõõmustab Eve üle ja on tänulik, et meil on selline õpetaja. Varem jäi ta ise rahulikult tagaplaanile ega tikkunud esile, aga kui oli vaja koguduse heaks välja tulla, oli ta kindlalt olemas ja näitas, milleks on tegelikult võimeline.

Koos kogudusega soovin talle palju õnne ja õnnistust, et rõõmu oleks südames aina rohkem ja rohkem, ikka jätkuvalt palju.“

*

Juhatuse liige Aire Vahesaar:

„Tallinna Jaani kogudus on väga hoitud ja õnnistatud, et meil on selline peaõpetaja nagu Eve Kruus. Tema kompromissitu õiglustunne, pühendumus ja julgus on meid viinud läbi ka kõige raskematest aegadest.

Eve on inimene, kellele võib igas olukorras loota. Ta ei aja tühja juttu ega tee suuri sõnu. Aga kui sul on päriselt raske, on ta ikka valmis sind aitama.

Juristi ja hingehoidjana oskab ta alati pakkuda toimivaid lahendusi. Privaatse inimesena hoiab ta oma sõprade ringi väiksena, kuid need, kellel on au sinna kuuluda, saavad nautida teravmeelset vestlust, head huumorit ja tingimusteta lojaalsust.

Märkida tasub ka tema kassiarmastust, see on vägev – alati seisab ta nõrgemate poolel.

Õnne ja õnnistust Sulle, kallis Eve!“

*

Õpetaja Urmas Nagel:

„Õpetaja Eve on olnud tubli ja ustav – kas või kui võtta Jaani koguduse raskem aeg, nagu viimasel aastal-pooleteisel on olnud. Tema on julgelt oma teenimisülesandeid täitnud, jumalasõna kuulutanud ja kogudusel kätt pulsil hoidnud. See on kindlasti see, mis teda iseloomustab – ta ei lase ennast kergesti verest välja lüüa, kui on keerulisemad olukorrad, ta ei lähe väga kergesti närvi.

Selle mõne kuuga, mis me oleme saanud koos teenida, oskan öelda, et Eve on sirgjooneline – vahel võib see ka probleeme tekitada, aga nii on. Kindlasti panen ma tähele ka, et ta on siiras. Kokkulepped temaga kehtivad – mis on kokku lepitud, nii ka on.

Kui ma enda seisukohalt räägin, siis on mu sisseminek Jaani kogudusse olnud temaga rahulik ja meeldiv, kõik on arusaadav. Ma saan aru, kuidas tema mõtleb, ja kuigi me oleme väga erinevad inimesed, ei ole see siiamaani probleeme tekitanud. Nii et temaga on kirikus hea ja lihtne suhelda.

Ta on oma töödes ja tegemistes põhjalik ja kui ta midagi teeb, püüab ta seda korrektselt täita. Eks ta armastab loogikat ja tihti nimetab „tervet mõistust“, millest mina alati võib-olla ei saa aru, minu jaoks on see psühholoogiliselt keeruline termin, aga ma saan aru, mida ta mõtleb sellega. Küllap annavad seal tunda ka tema kogemused varasemast elu otsast, kus ta politseis töötades pidi asju teatud loogikas mõtlema ja järgima. Ta austab seadust, see on üks osa temast – ta tahab, et asjad oleksid paigas.

Meid ühendab kindlasti suur armastus kasside vastu, me aeg-ajalt räägime, kuidas neil läheb – me mõlemad oleme kassiinimesed. Olen aru saanud, et talle meeldib ka raamatuid lugeda, ja sellestki tuleb vahel juttu.

Oma seisukohtades on ta kindel ja püsiv, ta naljalt ei muuda neid. Kuigi ma arvan, et kui ta näeb, et on põhjust asju üle mõelda, siis on ta selleks ka võimeline.

Mina soovin, et tal jätkuks sel teel, mida ta on juba hulk aega käinud, energiat ja et ta kohtaks oma elurajal seni kogemata ja rohkeid Jumala õnnistusi, mida Jumal heldelt jagab neile, kes Teda usaldavad. Kindlasti on tal võimalik veel väga palju kogeda ja rõõmu tunda Temast, keda ta teenib ja kellele ta on pühendunud. Kindlasti soovin ka õnne ja tervist, milleta oleks väga keeruline. Soovin, et Jumal annaks talle sellel teel jätkuvasti õnnistusi ja vilju, inspiratsiooni ja kogemusi, mida võib-olla polegi kogenud, aga mida veel jõuab nende aastatega, mida antakse.“

EELK Tallinna Jaani kogudus

Vabaduse väljak 1, 10146 Tallinn
+372 644 6206
+372 5663 4624
tallinna.jaani@eelk.ee

Kantselei avatud:
T, N, R 10.00-16.00, K 10.00-18.00
Kinni riiklikel ja kiriklikel pühadel.

Välisviited

EELK

piibel net