Nädala mõte

NÄDALA MÕTE. 22.08.2022

Me elame Jumala helduse ajal aastal 2022. Meie ajaarvamise alguseks loetakse Jeesuse sündi Pontius Pilatuse ajal umbes kaks tuhat aastat tagasi. Täna, kui ma neid ridu kirjutan, on 21. august, minu sünnipäev. Õnnesoovid jõuavad minuni kallistuste, kaartide, kingituste, sõnumite, kirjade, telefonikõnede kaudu. Mind ümbritseb hästi palju armastust ja heldust ja ma olen iga inimese eest Jumalale hästi tänulik. Ma kogen Jumala armastust eriti selgelt läbi inimeste omavahelise armastuse. Mina ei pea olema selle sideme keskpunkt, piisab sellest, et olen sellest osa ja osa sellest olen läbi kontaktide, mis meie vahel on.

Jumala armastus ei ole mingi roosamannas puhkamine ega jalutuskäik pastelltoonides vikerkaarel, kus ükssarvikud pilvede vahel üksteist vallatult taga ajavad. Samuti pole Jumala armastus ainult flegmaatiline ja platooniline olek, millest pigem ei tohi rääkida, sest see on nii isiklik asi ja kuulub ainult kirikusse või kirikuõpetajale. Kusjuures – kui keegi just niimoodi Jumalat täna kogeb, siis ärgu minu sõnad teda solvaku.

Armastus ja heldus peavad avalduma tegude kaudu, nendest ainult unistama. Aega on raske hoomata, see voolab meist läbi, aga me tajume elu alati väga hästi, kui tähelepanelikult enda ümber ringi vaatame ja kuulatame, sest hetk on kogu elu, mis meil on. Neid hetki kasutades ja armastust tegudega väljendades väljendub Jumala soosing inimestele meie ümber.

Selle nädala kandev mõte on, et me elame soosinguajal. See aeg algas Jumala mõtetes, kui Ta otsustas saata oma poja Jeesuse maailma. Tema märkas ja valis meid (Ps 33:2), Ta ei tõuganud meid ära (Rm 11:1). Maailmas on algusest peale olnud palju kurja ja sageli tundub, et kurjust, ahnust, kadedust, uhkust, valet ja muud ebapüha on rohkem kui headust, heldust, halastust ja siirust.

Jumal on halastaja ja armuline (2 Ms 34:6) ja Ta annab ise tugevust oma rahvale (Ps 68:36), ja niikaua, kui me elame, saame ka meie üksteist julgustada (Hb 3:13). Selle ülesande on apostel meie jaoks kirja pannud, järelikult me saame seda teha – Jumal ei anna kellelegi ülesannet ilma vajamineva loovuse ja väeta. Sellepärast ärgu keegi heitku meelt ega kaotagu julgust, igaüks, kes Teda otsib, leiab kindlasti Kuninga (Issanda, Kristuse, Messia – kõik need sõnad tähendavad seda, et Jumal on valitsev Kuningas).

Jumal ei peida end, ta ei jäta sind mitte iialgi maha (5 Ms 4:29, 31), Tema soosing on loov vägi, mis on meile kõigile kättesaadav. Soosinguajal me saame leida loovaid lahendusi esmapilgul võimatuna paistvatele olukordadele ja neid on meie eluajal olnud palju: okupatsioonid, sõjad, pandeemiad, inflatsioon, vaesumine, „sobimatute“ tühistamised, kliimamuutused. Jeesus demonstreeris Jumala valitsusvõimu, tervendades haigeid, külastades tõrjutuid, võttes vastu väärituid, toites rahvahulki, vaigistades torme.

Nii ka meie, igaüks, keda Jumal on nimepidi kutsunud ja kes on ristitud, aga ka need, kelle kohta meie ei tea, et nad on Jumala omad – kõik me elame koos soosinguajal Issanda aastal 2022 ja meile kõigile on Jumal andnud oma vaimu, oma loova vaimu, et me koos selles maailmas looksime hea, halastava, siira ja helde elu. Sellest pühast elust tunnevad teisedki Jumala armastuse ära (Jh 17:17–26).

(Foto: erakogu. Jäädvustus õp Annely Neame just lõppenud puhkuselt, kus ta käis ka Prantsusmaal Taizés. Juba õige pea on ta tagasi, et igal esmaspäeval kell 18 pidada Jaani kirikus palvusi koos Taizé lauludega.)

 

Kalender

E T K N R L P
3
10
13
16
17
23
24
27

EELK Tallinna Jaani kogudus

Vabaduse väljak 1, 10146 Tallinn
+372 644 6206
+372 5663 4624
tallinna.jaani@eelk.ee

Kantselei avatud:
T, N, R 10.00-16.00, K 10.00-18.00
Kinni riiklikel ja kiriklikel pühadel.

Välisviited

EELK

piibel net