Nädala mõte

NÄDALA MÕTE. 9.08.2021

Soosinguajad.

„Otsige Issandat, kui ta on leitav, hüüdke teda, kui ta on ligidal! Õel jätku oma tee ja nurjatu mees oma mõtted ning pöördugu Issanda poole, siis halastab tema ta peale; ja meie Jumala poole, sest tema annab palju andeks (Js 55:6, 7).

Üks tarkusesõna väidab, et halval juuksuril on ainult kamm. Nii kipub see vist olema ka oma eksimustega rahul olevate inimestega. Nad aina siluvad oma pusasid, lõhkiläinud juukseotsi, sassiläinud suhteid. Aeg-ajalt peaks aga lõikama, kohati kõvasti lõikama. On asju, millele peaksime tegema lõpu, ja alustada tulebki iseendast: oma eksimustest, valedest harjumustest, hoiakutest. Loomulikult on lihtsam kritiseerida teisi, anda neile hävitavaid hinnanguid. Keegi on öelnud, et kui igaüks pühib oma ukseesesise puhtaks, on kõikjal puhas.

Täna veel saame seda teha. Veel on soosinguaeg. Mida me teame homsest? Täna veel elame, oleme, mõtleme. Täna saame minna Jumala kotta. Täna veel kutsutakse meid ja lubatakse meile kinkida hingamist. Saame kuulda armukuulutust ja kui oleme armu igatsenud, oma pattu Jumalale tunnistanud, seda kahetsenud, siis võime olla kindlad, et Jumal, kes annab palju andeks, andestab ka meile.

 Laulik soovitab: „Otsige Issandat, kui ta on leitav, hüüdke teda, kui ta on ligidal! Õel jätku oma tee ja nurjatu mees oma mõtted ning pöördugu Issanda poole, siis halastab tema ta peale; ja meie Jumala poole, sest tema annab palju andeks.“

Püüdkem taibata, mis on see õelus ja need nurjatud mõtted, mida me peaksime jätma, ja pöördugem Issanda poole, et leida halastust ja andestust. Ja seda tehes uskuge – Jumal ei jäta meid üksi meie vaenlastega võitlema ja annab meile jõudu ja tarkust võidelda kõige halva vastu. Koos Kõigeväelisega, Jumala andestuse ja abiga, suudame me muutuda.

Mõtleme pühakirja Psalmide sõnadele, mis ühel või teisel viisil kõnelevad võimalustest, soosinguaegadest, mis meil veel on, imelistest võimalustest leida armu ja elada.

 * „Sellepärast palugu sind kõik vagad sel ajal, kui sa oled leitav; tõepoolest, suurte vete tulv ei ulatu nende ligi“ (Ps 32:6).

 * „Issand, sa uurid mind läbi ja tunned mind. Sina tead, millal ma maha istun ja millal ma tõusen; Sa mõistad kaugelt ära mu mõtted. Sa mõõdad ära mu käimise ja mu pikali-olemise, ja kõik mu teed on sulle tuttavad“ (Ps 139:1–3).

* „Oh Jumal, uuri mind ja tunne ära mu süda! Katsu mind läbi ja tunne ära mu mõtted! Vaata, kas ma olen valuteel, ja juhata mind igavesele teele! (Ps 139:23, 24).

* Nõnda ütleb Issand: „Oh et mu rahvas mind kuulaks ja Iisrael käiks minu teedel! Ma alistaksin varsti nende vaenlase ja pööraksin oma käe nende rõhujate vastu“ (Ps 81:14, 15).

 * „Õnnis on rahvas, kelle Jumal on Issand, rahvas, kelle Tema on valinud enesele pärisosaks“ (Ps 33:12).

 PALVE: Igavene Jumal ja Isa, Sina oled evangeeliumi kaudu meid kutsunud oma rahvaks ja lubanud kinkida meile elu. Juhi meid oma Vaimuga, et mõistaksime, mis meie rahuks on vaja, ega raiskaks Sinu antud meeleparanduse aega. Kuule meid Jeesuse Kristuse, meie Issanda pärast. Aamen.

Kalender

E T K N R L P
3
6
7
10
13
17
20
21
24
27
31

EELK Tallinna Jaani kogudus

Vabaduse väljak 1, 10146 Tallinn
+372 644 6206
+372 5663 4624
tallinna.jaani@eelk.ee

Kantselei avatud:
T, N, R 10.00-16.00, K 10.00-18.00
Kinni riiklikel ja kiriklikel pühadel.

Välisviited

EELK

piibel net