Nädala mõte

NÄDALA MÕTE. 24.09.2018

Vabaduseks on Kristus meid vabastanud. Püsige siis selles ja ärge laske endid jälle panna orjaikkesse! (Gal 5:1)

Selle pühapäeva teemaks on Kristlase vabadus. Paulus kutsub meid olema vabad ja ütleb, et Kristus ise on meid vabastanud. Millest vabastanud? Orjaikkest. Voldemar Panso on meenutanud üht kohtumist kummalise mehega. Ta istunud mererannas, kui üks tuikuv tuiam ta juures peatanud ja küsinud, mida ta seal mere ja taeva poole passib. Panso seletanud kõikuvale kujule, mida ta vaatab. Siis kukkunud mehe käest suits ja ta käratanud Pansole: „Võta see üles ja anna mu kätte!“ Panso täitnud mehe käsu, kuid julgenud siis kamandaja käest ettevaatlikult küsida, miks tema selle suitsu pidi üles võtma. Mees vastanud: „Kas sa siis ei näe, et mul on lahtine viinapudel rinnataskus! Sellega ei saa ju kummardada.“ Loogiline, kas pole.

Orjuseid on mitmesuguseid: viina ja suitsu, töö ja inimeste arvamuse, rumalate piirangute, mure ja mammona orjus. Patu orjus. Patt, see on Jumalast lahus olek, ja see, kes ei ole nõus teenima Jumalat, saab patu orjaks. Ja ori püüab orjastada teisi. Paljunev patt.

Paulus ütleb, et Kristuse ristisurm on meid vabastanud. Me ei pea olema orjad ega orjapidajad. Me saame olla vabad. Neuroloog ja psühhiaater, logoteraapia rajaja Viktor Frankl on väitnud, et inimene on olend, kes otsustab, ja kui see olend otsustab otsustamisest loobuda, kui ta annab otsustamise – ka enda üle otsustamise – teiste inimeste kätte, siis kaotab ta inimese näo ja muutub tuimaks kariloomaks. Ta ütleb, et vabadust on kahesugust: vabadus millestki ja vabadus millekski. Nii võivad mõned inimesed koonduslaagris olla enam vabad kui paljud vabas Eestis. Viktor Frankl, kes on elanud läbi koonduslaagri koledused, kõneleb sellest, kuidas näiteks nälg langetab inimeste tõeliste nägude eest maskid. Ta ütleb, et lõppkokkuvõttes ei olene inimese käitumine mitte tingimustest, millesse ta satub ja mida ta sageli ise valida pole saanud, vaid otsusest, mida ta teeb. Kas teadlikult või mitte, aga tema otsustab, kas ta trotsib tingimusi või annab neile järele, teiste sõnadega – kas ta laseb ja mil määral laseb oma käitumist mõjutada. Kõik meie otsused on millestki põhjustatud, kuid neid põhjustab see, kes nad vastu võtab.

Küsigem täna, mida oleme teinud oma vabadusega ja kui palju me igatseme olla vabad patu ahelatest ja enam ühendatud Kristusega – meie vabastajaga.“

Kalender

E T K N R L P
1
Kuupäev : Teisipäev, 01 Oktoober
4
5
7
8
11
12
15
18
19
21
22
25
26
28

EELK Tallinna Jaani kogudus

Vabaduse väljak 1, 10146 Tallinn
+372 644 6206
+372 5663 4624
tallinna.jaani@eelk.ee

Kantselei avatud:
T, N, R 10.00-16.00, K 10.00-18.00
Kinni riiklikel ja kiriklikel pühadel.

Välisviited

EELK

piibel net